Θεωρία και πράξη Τηλεοπτικής γραφής
About this course
Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες της τηλεοπτικής αφήγησης. Βασικό αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν οι αφηγηματικοί μετασχηματισμοί όταν το χρονικό πλαίσιο του χρόνου αφήγησης διευρύνεται. Εξετάζονται ζητήματα δομής, χαρακτήρων, πλοκής, θέματος, διαλόγων κ.α. Επιμέρους αναλύονται θέματα που έχουν σχέση με τα διαφορετικά αφηγηματικά γένη στην τηλεόραση (crime, sit com, drama, κ.λπ.).
Εξετάζεται και αναλύεται το σύστημα των studio των διεθνών αγορών, όπως και η διαδικασία ανάπτυξης και προώθησης μιας τηλεοπτικής σειράς, ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές εξοικειώνονται με την τοπική αγορά και τις ανάγκες της. Το μάθημα αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: εισηγήσεις θεωρητικού περιεχομένου, ανάλυση τηλεοπτικών σειρών, γραπτές ασκήσεις.
Η εφαρμογή της θεωρητικής κατάρτισης γίνεται και στο εργαστηριακό μάθημα του Β’ εξαμήνου. Το περιεχόμενο της διδασκαλίας συμπληρώνουν σεμινάρια, προβολές ταινιών και workshops που ενθαρρύνουν τους φοιτητές στην αξιοποίηση των αφηγηματικών τεχνικών που έχουν διδαχτεί.