Στόχος της θεματικής αυτής είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στο διήγημα και στο σύντομο διήγημα (flash fiction) ως λογοτεχνικό είδος και, με προαπαιτούμενο τη θεωρητική προσέγγιση του είδους, να τους ασκήσει στους τρόπους, τις μεθόδους και τις τεχνικές της συγγραφής διηγημάτων. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δομή και τις τεχνικές του διηγήματος μέσα από εγνωσμένους, παλαιότερους και νεώτερους, Έλληνες και ξένους διηγηματογράφους, διηγήματα των οποίων θα κληθούν να μελετήσουν, και να γράψουν ικανό αριθμό διηγημάτων με εργαλείο τα λογοτεχνικά ρεύματα και τη θεωρία της αφηγηματολογίας. Στο πλαίσιο δημιουργικών ασκήσεων θα πειραματιστούν με το ύφος και την αισθητική και θα εμπεδώσουν τη σχετική θεωρία.
- Σύντομη ιστορική – λογοτεχνική ανασκόπηση του διηγήματος και του διηγήματος αστραπή (flash fiction). Αφηγηματική δομή, αφηγηματικές τεχνικές και λειτουργίες του διηγήματος, αισθητικές προσεγγίσεις και διαφοροποιήσεις περιεχομένου υπό το πρίσμα των λογοτεχνικών ρευμάτων (Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Μοντερνισμός, Μεταμοντερνισμός).
- Προσέγγιση Ελλήνων και ξένων σημαντικών διηγηματογράφων (ενδεικτικά: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Μιχαήλ Μητσάκης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Έλλη Αλεξίου, Μ. Καραγάτσης, Άντον Τσέχοφ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Κάθριν Μάνσφιλντ, Τένεσι Ουίλιαμς, Κνουτ Χάμσουν, Τζέιμς Τζόις, Βιρτζίνια Γουλφ, Ντίνο Μπουτζάτι, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές) διερεύνηση των αφηγηματικών τεχνικών τους, των χαρακτήρων και της πλοκής των διηγημάτων τους.
- Συγγραφή διηγημάτων διαφορετικής έκτασης, ύφους, αισθητικής και περιεχομένου (150, 300, 800 και 1200 λέξεων) με προϋποθέσεις και στοχευόμενους περιορισμούς που καλύπτουν τα παραπάνω ζητήματα.